2022_05_08 Ἑσπερινή Ὁμιλία

Δένδρο περιήγησης: | Ἀρχική Σελίδα | Ποιμαντική | 2021-2022 Ἑσπερινὲς Ὁμιλίες | 2022_05_08 Ἑσπερινή Ὁμιλία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας ότι  πραγματοποιούνται κι εφέτος οι κατά Κυριακήν Εσπερινές Ομιλίες στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνης, πόλεως Ιωαννίνων, την ώρα του Εσπερινού, στις 7.00΄ το απόγευμα υπό τον γενικό τίτλο «Η συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους», με αφορμή την επέτειο της συμπληρώσεως 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Έτσι λοιπόν, ομιλητής την Κυριακή, 8 Μαΐου, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς κ.κ. ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ με θέμα: «Η ζωντανή Ορθόδοξος πίστις στις καρδιές των ξεριζωμένων Μικριασιατών και Ποντίων αδελφών».

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «οι πρόσφυγες που απαρτίζουν την μητρόπολή του προέρχονται από όλες τις προσφυγικές περιοχές. Από εκείνους τους τόπους όπου οι Έλληνες ξεριζώθηκαν και αφανίστηκαν.

Οι Έλληνες είχαν επιβιώσει όλα αυτά τα χρόνια ένεκα της ύπαρξης του Πατριαρχείου. Είχαν μια ζωντανή υπενθύμιση ποιοι ήταν, ποιοι είναι, και ποιοι πρέπει να υπάρξουν. Τόνισε επίσης ότι οι υπόδουλοι αυτοί Έλληνες είχαν πολύ ανώτερη εκκλησιαστική παιδεία σε σχέση με εμάς τους ελεύθερους Έλληνες…

Για τους πρόσφυγες ήταν πολύ σημαντικό πρώτα να πάρουν τα λείψανα και εικόνες τους και έτσι σώθηκαν πολλά λείψανα μέχρι σήμερα. Εκεί που έφτασαν πρώτα έχτιζαν ναό και μετά τα σπίτια τους τόσο σημαντικό ήταν η πίστη τους.

Τέλος επεσήμανε ότι όπου δεν υπάρχει Θεός όλα τελειώνουν. Αν σήμερα έχουμε τόσο θάνατο και πίκρα είναι διότι αφαιρέσαμε τον Θεό Πατέρα μας από την ζωή μας».

Η Ιερά Μητρόπολη δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό των Εσπερινών Ομιλιών, γι’ αυτό μετακαλεί και ειδικούς ομιλητές, ιδιαίτερα φέτος λόγω των επετειακών αυτών αφιερωμάτων, προκειμένου η διακονία του λόγου να υποστηριχθεί με τον καλύτερο τρόπο.

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως