Ποιμαντική

Δένδρο περιήγησης: | Ἀρχική Σελίδα | Ποιμαντική

ΕΣΠΕΡΙΝΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ
καινή-διαθηκη_

“ Ἀναπόσπαστο κομμάτι τῆς ζωῆς τῆς Ἐκκλησίας εἶναι τὸ κήρυγμα, διακόνημα ποὺ ἀναλαμβάνουν οἱ ἱεροκήρυκες τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως ἀλλά καὶ ἐντεταλμένοι πρὸς τοῦτο κληρικοί. Ἐκτός, ὅμως, ἀπὸ τὸ κήρυγμα κατ’ ἐνορία, ἔχει καθιερωθεῖ, τὰ τελευταῖα χρόνια, μία ἀκόμη ποιμαντική – κατηχητικὴ δράση, οἱ Ἑσπερινὲς Ὁμιλίες, ἀπὸ ἱερεῖς τῆς Μητροπόλεως ἀλλά καὶ εἰδικοί ὁμιλητές σὲ διαφορετικὸ ναὸ τῆς πόλεως κάθε χρόνο, οἱ ὁποῖες καλύπτουν μία ἑνιαία θεματικὴ ἑνότητα (π.χ. Ἡ μετάνοια, οἱ Ἅγιοι τῆς Ἐκκλησίας, ὁ Ἄρτος τῆς ζωῆς κ.ἄ.). Παρέχεται, ἔτσι, στοὺς ἀκροατὲς τῶν ὁμιλιῶν αὐτῶν ἡ δυνατότητα συνεχοῦς καὶ ἐμπεριστατωμένης καταρτίσεως πάνω σὲ βασικὰ θέματα τῆς Ὀρθοδόξου Πίστεως. ”

 

Ἀκολουθεῖ Δελτίο Τύπου μέ τήν πιό πρόσφατη Ὁμιλία


Δένδρο περιήγησης: | Ἀρχική Σελίδα | Ποιμαντική | 2021-2022 Ἑσπερινὲς Ὁμιλίες | 2022_05_15 Ἑσπερινή Ὁμιλία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας ότι  πραγματοποιούνται κι εφέτος οι κατά Κυριακήν Εσπερινές Ομιλίες στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνης, πόλεως Ιωαννίνων, την ώρα του Εσπερινού, στις 7.00΄ το απόγευμα υπό τον γενικό τίτλο «Η συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους», με αφορμή την επέτειο της συμπληρώσεως 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Έτσι λοιπόν, ομιλητής την Κυριακή, 15 Μαΐου, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ. ΓΑΒΡΙΗΛ, ο οποίος ανέπτυξε το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα: «Προσφυγικά κειμήλια στην Ελλάδα. Εικόνες, σκεύη και λείψανα αγίων».

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους πάρα πολλά ιερά λείψανα. Ένα από αυτά είναι και το χέρι του Μεγάλου Βασιλείου, το οποίο έφερε ο Φαρλέκας και φυλασσόταν στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς. Άλλο ένα είναι το λείψανο του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου, που βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο και είναι άφθαρτο. Επίσης η κάρα του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, αδερφού του Μεγάλου Βασιλείου, η λειψανοθήκη του οποίου χρονολογείται κοντά στο 1400. Ακόμη το σκήνωμα του Αγίου Ελευθερίου, Επισκόπου Ιλλυρικού το οποίο έρχεται από την Κασταμονή.

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος αποκάλυψε ότι τα περισσότερα ιερά λείψανα στην αρχή φυλάσσονταν στον Πειραιά σε μεγάλες αποθήκες μέχρι οι άνθρωποι αυτοί να δουν που θα πάνε και θα μείνουν.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι η Εκκλησία είναι απόλυτα συνυφασμένη με τους πρόσφυγες και τόνισε ότι η ταυτότητα της Ελλάδος όπως την ξέρουμε σήμερα δεν θα ήταν η ίδια αν δεν είχαν έρθει οι πρόσφυγες.

Η Ιερά Μητρόπολη δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό των Εσπερινών Ομιλιών, γι’ αυτό μετακαλεί και ειδικούς ομιλητές, ιδιαίτερα φέτος λόγω των επετειακών αυτών αφιερωμάτων, προκειμένου η διακονία του λόγου να υποστηριχθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως


 

Ἀρχεῖο Ἑσπερινῶν Ὁμιλιῶν

2021-2022 2022-2023

 

Παρακάτω ἀκολουθοῦν κάποια κείμενα ἀπό ἀπομαγνητοφωνημένες Ὁμιλίες προηγουμένων ἐτῶν

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-2019

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-2016

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015